Big Green Egg 2XL v balíčku EASY START je pravou volbou pro všechny, kteří chtějí s venkovním vařením teprve začít a rozhodli se jít do toho zhurta. Krom samotného EGGu je součástí balení také:
IntEGGrovaný pojízdný stojan pro snadnou manipulaci
ConvEGGtor s nerezovým košem pro nepřímé grilování a pečení
Dřevěné uhlí Premium 9 kg
Přírodní podpalovač
Pohrabáč
Big Green Egg 2XL je největší z rodiny Velký Zelených Vajíček. Působivá je nejen jeho hmotnost a rozměry, ale také schopnosti, kterými disponuje. Varná plocha 4.336 cm² pojme s trochou nadsázky celou krávu i s rohama a hmotnost 170 kg dokládá, že po nahřátí celého EGGu bude držet teplotu ještě dlouhou řádu hodin. To vám umožní připravit fantastické trhané vepřové, upéct celou kachnu anebo tříchodové menu pro více jak 10 strávníků. Big Green Egg 2XL nalezne své uplatnění nejen u milovníků grilování, ale také v profesionálních gastronomických provozech a restauracích, včetně těch s Michellinskou hvězdou. Zajímavou třešinkou na dortu je systém otevírání dvířek s pružinami. Díky tomu i masivní víko snadno nadzvednete a opět uzavřete.
Technické parametry
Průměr roštu 74 cm
Varná plocha 4.336 cm²
Hmotnost 170 kg
Výška 90 cm
A co že Big Green Egg 2XL umí?
Je toho opravdu hodně! Jeho zakoupením si totiž nepořizujete pouhý gril, ale plnohodnotnou zahradní kuchyni, která vám umožní vykouzlit takové dobroty, že na ně nezapomenete nejen vy, ale i vaše návštěvy. Krom grilování všeho, co vám jen přijde na mysl, umí Big Green Egg také famózně péct, vařit, smažit, pomalu táhnout maso a dokonce udit! A tohle všechno umí dělat sakra stylově.
Komponenty Big Green Egg 2XL
Tělo EGGu se skládá z několika zásadních komponentů. Tím první je základna vyrobená z odolné keramiky s vynikajícími izolačními a akumulačními vlastnostmi. Její povrch pak zdobí a současně chrání glazura v příjemné zelené barvě odkazující na přírodní způsob vaření. V základně je dále uloženo keramické ohniště, na něm pak keramický prstenec fungující jako tepelný difuzér a dále již rošt pro grilování. Vše pak završuje keramické víko s profesionálním teploměrem a horním "rEGGulátorem", který spolu s mřížkou na spodní straně základny slouží k přesnému ovládání teploty uvnitř EGGu. V závislosti na tom, jaké jídlo chcete připravovat, pak můžete vnitřek EGGu doplnit například "convEGGtorem" pro nepřímé pečení, wok pánví, pečícím kamenem, stojany na kuřata i vetší kusy masa a nebo třeba různými pekáčky a zapékacími miskami. Jelikož je každý BIG GREEN EGG určený specifickou sortu gurmánů, je i příslušenství k jednotlivým modelům rozdílné.
Jak Big Green Egg 2XL funguje
Roztopení EGGu
Roztápění EGGu je skutečně jednoduché a s nadsázkou by se dalo říct, že si s ním poradí i děcko. My však víme, že sirky dětem do ruky nepatří a proto nechte roztápění na starost raději dospělým :) Prvním krokem při zatápění je vsypání dřevěného uhlí do keramického ohniště a to zhruba 5 cm pod jeho okraj. Následně mezi uhlí umístíme cca 3 kousky přírodního podpalovače, případně použijeme elektronický či horkovzdušný startér. Vždy používejte pouze přírodní uhlí bez jakýchkoli chemických přísad a stejně tak podpalovače. Použití dřevěných briket a jiných paliv s chemickými přísadami anebo chemických podpalovačů jisto jistě zničí právě připravovaný pokrm a při troše smůly se může chemické aroma zažrat také do keramiky grilu, což je to poslední, o co stojíte! Když se uhlí rozhoří, můžete přivřít přívod vzduchu na spodní straně a rEGGulátor na straně vrchní a začít tak regulovat teplotu uvnitř vašeho EGGu.
Uhašení EGGu
Stejně jako roztopení, tak i uhašení EGGu je jednoduché. Stačí uzavřít přívod vzduchu a rEGGulátor a za dvacet minut je hotovo. Nevyhořelé uhlí stačí prohrabat pohrabáčem a můžete ho použít i při příštím vaření.
Pečení v Big Green Egg
Jak jsme již říkali, Big Green Egg umí nejen grilovat, ale také péct. Připravit si tak můžete pravou pizzu, křupavý chléb a nebo třeba voňavé kuře. Po roztopení EGGu vložte na keramický prstenec "ConvEGGtor", který se stará o rovnoměrné rozložení tepla, lepší proudění vzduchu a také chrání potraviny před přímým žárem z uhlí. Dále už jen stačí nastavit požadovanou teplotu a těšit se na výsledek.
Big Green Egg 2XL a uzení
Uzení dodá připravovanému masu nezaměnitelné aroma a sliny se budou sbíhat nejen vám, ale i sousedům! Abyste váš EGG proměnili v udírnu, stačí k uhlí přidat také speciální udící šupinky nebo špalíky, které předtím namočíte ve vodě. Použít můžete také špalíčky z ovocných stromů na vaší zahradě. Vlhké dřevo produkuje kouř, který vaše kulinářské výtvory pozvedne na novou úroveň.
Pomalé tažení masa
Velkou specialitou Big Green Egg je pomalé tažení masa. Při něm opět použijeme ConvEGGtor a v závislosti na připravovaném masu několik hodin táhneme při nízké teplotě. Výsledkem bude dokonale křehké a současně šťavnaté maso, které se bude doslova rozpadat. Tímto způsobem můžete připravit vše od roastbeefu až po bůček, který si v této podobě zamilujete stejně, jako my!
Tím ale možnosti vašeho EGGu ani zdaleka nekončí. Z příslušenství si můžete vybrat další nástroje a pomůcky, které vám umožní připravovat další a další dobroty. Inspirujte se například na YouTube kanálu Big Green Egg a připojte se ke komunitě pravých gurmánů.
Formulář je omezen pouze pro přístup z ČR. Kontaktujte nás prosím na e-mail marketing@krby-turyna.cz