Big Green Egg Mini je nejmenší a nejlehčí model této fantastické zahradní kuchyně. Jeho rozměry ho předurčují jednak k tomu, abyste ho s sebou vzali na své cesty a druhak své využití najde i na balkónech bytů, případně kdekoli tam, kde bojujete s místem. K dobré mobilitě přispívá krom kompaktních rozměrů také nízká hmotnost pouhých 17 kg. Pro snadnější přenášení si můžete ze široké nabídky příslušenství vybrat EGG Carrier. Navzdory malým rozměrům ale poskytne dostatek prostoru pro vaření pro 2 až 4 osoby
Technické parametry
Průměr roštu 25 cm
Varná plocha 507 cm²
Hmotnost 17 kg
Výška 43 cm
A co že Big Green Egg Mini dokáže?
Je toho opravdu hodně! Jeho zakoupením si totiž nepořizujete pouhý gril, ale plnohodnotnou zahradní kuchyni, která vám umožní vykouzlit takové dobroty, že na ně nezapomenete nejen vy, ale i vaše návštěvy. Krom grilování všeho, co vám jen přijde na mysl, umí Big Green Egg také famózně péct, vařit, smažit, pomalu táhnout maso a dokonce udit! A tohle všechno umí dělat sakra stylově.
Komponenty Big Green Egg Mini
Tělo EGGu se skládá z několika zásadních komponentů. Tím první je základna vyrobená z odolné keramiky s vynikajícími izolačními a akumulačními vlastnostmi. Její povrch pak zdobí a současně chrání glazura v příjemné zelené barvě odkazující na přírodní způsob vaření. V základně je dále uloženo keramické ohniště, na něm pak keramický prstenec fungující jako tepelný difuzér a dále již rošt pro grilování. Vše pak završuje keramické víko s profesionálním teploměrem a horním "rEGGulátorem", který spolu s mřížkou na spodní straně základny slouží k přesnému ovládání teploty uvnitř EGGu. V závislosti na tom, jaké jídlo chcete připravovat, pak můžete vnitřek EGGu doplnit například "convEGGtorem" pro nepřímé pečení, wok pánví, pečícím kamenem, stojany na kuřata i vetší kusy masa a nebo třeba různými pekáčky a zapékacími miskami. Jelikož je každý BIG GREEN EGG určený specifickou sortu gurmánů, je i příslušenství k jednotlivým modelům rozdílné.
Jak Big Green Egg Mini funguje
Roztopení EGGu
Roztápění EGGu je skutečně jednoduché a s nadsázkou by se dalo říct, že si s ním poradí i děcko. My však víme, že sirky dětem do ruky nepatří a proto nechte roztápění na starost raději dospělým :) Prvním krokem při zatápění je vsypání dřevěného uhlí do keramického ohniště a to zhruba 5 cm pod jeho okraj. Následně mezi uhlí umístíme cca 3 kousky přírodního podpalovače, případně použijeme elektronický či horkovzdušný startér. Vždy používejte pouze přírodní uhlí bez jakýchkoli chemických přísad a stejně tak podpalovače. Použití dřevěných briket a jiných paliv s chemickými přísadami anebo chemických podpalovačů jisto jistě zničí právě připravovaný pokrm a při troše smůly se může chemické aroma zažrat také do keramiky grilu, což je to poslední, o co stojíte! Když se uhlí rozhoří, můžete přivřít přívod vzduchu na spodní straně a rEGGulátor na straně vrchní a začít tak regulovat teplotu uvnitř vašeho EGGu.
Uhašení EGGu
Stejně jako roztopení, tak i uhašení EGGu je jednoduché. Stačí uzavřít přívod vzduchu a rEGGulátor a za dvacet minut je hotovo. Nevyhořelé uhlí stačí prohrabat pohrabáčem a můžete ho použít i při příštím vaření.
Pečení v Big Green Egg
Jak jsme již říkali, Big Green Egg umí nejen grilovat, ale také péct. Připravit si tak můžete pravou pizzu, křupavý chléb a nebo třeba voňavé kuře. Po roztopení EGGu vložte na keramický prstenec "ConvEGGtor", který se stará o rovnoměrné rozložení tepla, lepší proudění vzduchu a také chrání potraviny před přímým žárem z uhlí. Dále už jen stačí nastavit požadovanou teplotu a těšit se na výsledek.
Uzení v Big Green Egg
Uzení dodá připravovanému masu nezaměnitelné aroma a sliny se budou sbíhat nejen vám, ale i sousedům! Abyste váš EGG proměnili v udírnu, stačí k uhlí přidat speciální udící šupinky nebo špalíky, které předtím namočíte ve vodě. Použít můžete také špalíčky z ovocných stromů na vaší zahradě. Vlhké dřevo produkuje kouř, který vaše kulinářské výtvory pozvedne na novou úroveň.
Pomalé tažení masa
Velkou specialitou Big Green Egg je pomalé tažení masa. Při něm opět použijeme ConvEGGtor a v závislosti na připravovaném masu několik hodin táhneme při nízké teplotě. Výsledkem bude dokonale křehké a současně šťavnaté maso, které se bude doslova rozpadat. Tímto způsobem můžete připravit vše od roastbeefu až po bůček, který si v této podobě zamilujete stejně, jako my!
Tím ale možnosti vašeho EGGu ani zdaleka nekončí. Z příslušenství si můžete vybrat další nástroje a pomůcky, které vám umožní připravovat další a další dobroty. Inspirujte se například na YouTube kanálu Big Green Egg a připojte se ke komunitě pravých gurmánů.
Formulář je omezen pouze pro přístup z ČR. Kontaktujte nás prosím na e-mail marketing@krby-turyna.cz