1.4.2016

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina se v posledních letech těší veliké oblibě a tak vám přinášíme recept, který vám nejen poradí, jakou zeleninu zvolit, ale zároveň se dozvíte jak zeleninu správně grilovat. 

Ingredience

Grilovat můžete téměř jakoukoli zeleninu a proto bude výsledný mix záležet čistě na vašich chuťových preferencích. K těm nejoblíbenějším patří:

  • Lilek
  • Cuketa
  • Rajčata
  • Cibule
  • Paprika
  • Žampiony
  • Pórek
  • Brambory
  • Fazolové a hrachové lusky
  • Kedlubny
  • Kukuřice
  • Chřest

Postup přípravy

Zeleninu můžeme grilovat hned dvěma různými způsoby. Tím prvním je klasické přímé grilování, při kterém je zelenina umístěna přímo nad topeniště grilu. V takovém případě grilujeme zeleninu při nižší teplotě, abychom zeleninu nespálili, nevysušili a aby zároveň neztratila obsažené vitamíny a další zdraví prospěšné látky. V případě nepřímého grilování zeleninu umístíme do speciálních mís, pánví a košů, které můžete též zakoupit v našem e-shopu

Zeleninu očistíme, pokrájíme na rozumně velké kousky, aby nám grilem nepropadávaly a pokapeme panenským olivovým olejem. S množstvím oleje to rozhodně nepřeháníme, aby nebyla zelenina příliš mastná. Pokud máte k dispozici čerstvé bylinky, můžete je s olivovým olejem smíchat a vytvořit tak jakousi marinádu, která dodá grilované zelenině zajímavou chuť. Ke grilované zelenině se nejlépe hodí například hrubozrná sůl, čerstvě namletý pepř, česnek, rozmarýn, bazalka, šalvěj, kmín, majoránka nebo třeba hořčičná semínka. 

Když máme vše připraveno a gril je roztopený, můžeme začít se samotným grilováním. Při grilování dbáme na to, abychom zeleninu nespálili a nevysušili. Grilovaná zelenina se podává buď samotná, nebo jako příloha k masům, klobáskám a dalším grilovaným dobrotám.