Ryby na grilu jsou bez debat vynikající pochoutkou a jejich obliba díky tomu roste. Proto si v dnešním receptu představíme jednu z nejoblíbenějších ryb, kterou je losos.
Losos je často mylně považovaný za čistě mořskou rybu. Opak je však pravdou a kromě moře se s ním můžeme setkat i na uzemí naší republiky, tedy ve sladkovodních řekách a rybnících. Ryby dorůstají délek 70 - 150 cm a některé kousky mohou vážit až 40 kg. Maso lososa je narůžovělé, bez typického rybího aroma a obsahuje velký podíl tuku.
Ingredience
Pro přípravu lososa na grilu budeme potřebovat následující ingredience:
Filet z lososa s kůží
Extra - panenský olivový olej
Hrubozrnná sůl
Pepř
Citrón či limetka
Postup přípravy grilovaného lososa
Dobrou zprávou na úvod je, že příprava lososa je velmi jednoduchá a není na ní prakticky co pokazit. Pojďme tedy na to. Filet z lososa omyjeme, očistíme a rozkrájíme na jednotlivé porce - steaky. Ty následně osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a tyto ingredience do masa lehce vmasírujeme. Takto připravené steaky z lososa vložíme na středně rozpálený gril kůží ve spod a grilujeme přibližně 5 minut. Poté maso otočíme kůží vzhůru a dopékáme. Při grilování dejte pouze pozor na to, abyste maso nevysušili, což by následný gurmánský zážitek rozhodně nezlepšilo. Hotové steaky pokapeme šťávou z citrónu či limetky a podáváme s opečenou bagetou, vařeným bramborem nebo grilovanou zeleninou.
Losos na grilu a další tipy
Grilovaný losos si velmi dobře rozumí s nemalou řádkou bylinek a tedy se vaší chuťové fantasii meze téměř nekladou. Proto vám přinášíme malý výčet těch nejoblíbenějších: