Léto se kvapem blíží a protože grilování se u nás těší rok od roku větší oblibě, přinášíme vám v dnešním článku několik vymazlených receptů pro přípravu pizzy nejen v peci, ale také na grilu. A na své si přijdou i ti, co neradí vaří, ale rádi dobře jedí!
Recept - těsto na pizzu
Ingredience na 1 pizzu
125g hladké mouky
50 - 60ml vlažné vody
6 - 7g čerstvého droždí
lžička soli
½ lžičky kvalitního olivového oleje
½ lžičky cukru
Postup
Z mouky vytvořte kráter a přidejte do něj sůl, cukr, rozdrobené droždí a trochu vody. Vše rozmíchejte, přidejte trochu mouky, olivového oleje a zbytek vody. Poté je třeba těsto míchat a hnětat minimálně 10 minut. Až bude povrch těsta sametový, vložíme jej do potravinové folie a zatočíme tak, aby zůstalo ve folii trochu místa pro kynutí těsta. Pokud nemáte potravinovou folii, dejte těsto vykynout do misky a zakryjte jej utěrkou. Bez zakrytí těsto na povrchu oschne a okraje budou při tvarování praskat, následně se budou péci rychleji a spálí se. Vykynuté a odležené těsto rozválejte válečkem do tlouštky 2-3mm, okraje pak do výšky zhruba 4-5mm. Šířka okraje by měla být zhruba 1cm.
Základ každé pizzy
Základními ingrediencemi každé pizzy jsou buď pasírovaná rajčata (passata) nebo smetana a dále mozzarella. Sugem (italský výraz pro omáčku) z rajčat potřete těsto a vrstvu směrem ke středu pizzy ztenčujte. Uprostřed bude totiž zvláčňujících ingrediencí dost a dost. Těsto se sugem posypte strouhanou mozzarellou a poté přidávejte další ingredience v závislosti na receptu či vaší chuti. Těsto zespoda dostatečně pomoučete, aby se dobře nabíralo na lopatu.
Příprava pizzy na grilu
Věděli jste, že výbornou pizzu přípravíte i na grilu? Budete potřebovat kvalitní gril s víkem a teploměrem a dále speciální kámen pro pečení pizzy. Pokud vám něco z toho schází, shodou náhod to seženete v naší prodejně nebo e-shopu :) Připravenou pizzu umístíte na kámen, vložíte do grilu rozpáleného na 300 ºC, zavřete víko a pečete zhruba 3 minuty.
Recept - pizza Capriciosa
Capriciosa je mezi pizzami něco jako Malá noční hudba mezi skladbami, jedná se zkrátka o klasiku. K její přípravě budeme potřebovat výše popsaný základ a dále:
70g kvalitní šunky
80g natrhané mozzarelly
20g strouhaného parmazánu
2 velké žampiony pokrájené na tenké plátky
lístky bazalky
Ingredience rovnoměrně rozložte na základ pizzy a pečte zhruba 3 minuty na grilu či v peci rozpálené na 300 ºC.
Příprava pizzy v zahradní peci
Pečení pizzy v peci není nic nového. Hitem posledních let se ale staly zahradní pece na dřevo, ve kterých můžete krom pizzy upéct třeba křupavý chléb, kachnu, buchty anebo v nich sušit ovoce a houby.
Recept - pizza Mexicana
Pokud máte rádi pikantní chutě, smlsnete si na ostřejší pizze s názvem Mexicana. Pro její přípravu budeme potřebovat výše zmíněný základ a dále:
70g kvalitního pikantního salámu
1 vejce
chilli papričky
20g strouhaného parmazánu
1 červená cibule nakrájená na půlkolečka
80g natrhané mozzarelly
Ingredience rovnoměrně rozložte na základ pizzy a pečte zhruba 3 minuty na grilu či v peci rozpálené na 300 ºC.
Tip pro ty co neradi vaří, zato ale rádi dobře jedí...
Pokud se v zástěře a s vařečkou necítite dvakrát jistí a přesto rádi dobře jíte, máme pro vás skvělý tip. Nejen výjimečně dobrou pizzu, ale i spoustu dalších italských specialit můžete ochutnat v restauraci La Trattoria Turbanti v Pražských Horních Počernicích, která drží řadu prestižních gastronomických ocenění a které bychom tímto rádi poděkovali za poskytnutí výše uvedených receptů. V La Trattoria Turbanti navíc potěší nejen vaše mlsné jazýčky, ale také zvědavé oči, které budou mít možnost nahlédnout pod ruce opravdových mistrů, kteří jako jedni z mála v Praze pečou pizzu v peci na dřevo. Tu postavil sám Gianfranco Turbanti z Toskánského Grosseta.
Na závěr vám ještě přinášíme video od známé české foodblogerky Veroniky "Koko" Kokešové, ve kterém si můžete prohlédnout přípravu chleba, pizzy a kachny v zahradní peci Amphora. Tu pak najdete vystavenou v naší prodejně i na e-shopu.